La Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga fou una instal·lació industrial de producció de ferro colat que estigué en funcionament entre els anys 1769 i 1794 al terme de Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà). Creada per iniciativa particular aviat fou declarada real sitio i passà sota elcontrol del cos d'artilleria de l'erxèrcit, ja que la major part de la seva producció es destinà a la fabricació de munició.

Forn

Secció de l'edifici de l'alt forn de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga

La foneria de Sant Sebastià de la Muga no fou una farga catalana sino un veritable alt forn de carbò vegetal, el primer que estigué en funcionament a Catalunya. Destruida durant les guerres de la convcenció (Guerra Gran), les seves restes es troben avui dia sota les aigues del pantà de Boadella-Darnius i només es poden veure en anys d'extrema sequera.

Farga

Restes de la reial foneria de Sant Sebastià de la Muga

En aquesta pàgina WEB s'aniran recollint els resultats d'un projecte de recerca sobre la història de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga que s'està desenvolupant des del Centre d'Estudis d'Història de la Ciència (CEHIC) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Marià Baig

CEHIC - UAB

 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons