Temes d’Història de la Ciència

Copenhaguen, (2024)

Articles i conferències de Marià Baig sobre història de la Ciència (els links descarreguen l’article en PDF) [De més recents a més antics]

(Veure, també, l’apartat específic sobre la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga)

Articles
L’Enginyer Eugène Karr i la seva contribució a la siderúrgia catalana del segle XIX. Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica, 16 (2023) pág. 181-217.
Resum: En aquest article resseguim l’empremta de l’activitat desenvolupada per l‘enginyer metal·lúrgic Eugène Karr i Vergé (París 1810 – Barcelona 1884) i, des d’una aproximació microhistòrica a la seva biografia, estudiem una sèrie de qüestions sobre les relacions entre tècnica i societat al segle xix. Format a l’École des Arts et Métiers de Châlons (França) entre els anys 1825 i 1830, treballà com a enginyer constructor i director de diverses instal·lacions siderúrgiques, tant a França com a Espanya. Karr considerava que el ferro afinat en forns de reverber de carbó vegetal era de qualitat superior al ferro obtingut pel procediment anglès, més econòmic, que emprava carbó de coc, i dirigí els seus esforços a millorar l’eficiència dels procediments de fosa i afinació amb carbó vegetal. Al nostre país dirigí la nova ferreria de Vila-rodona, i dissenyà alts forns i forns d’afinació a Malgrat de Mar i a Cortsaví (Vallespir), projectes que malgrat no resultar reeixits ens mostren el panorama de la indústria siderúrgica a la Catalunya del segle xix.
L’arquitecte Josep Roca i Bros (1815-1877) i la producció de ciment romà a l’Empordà durant la segona meitat del segle XIX, Actes de les XII Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya, Barcelona (2022) pàg. 13-20.
Resum: El guix i la calç són materials aglomerants emprats de molt antic en la construcció. Si els primitius forns de guix i calç foren simples cavitats excavades a terra, ben aviat s’estengué l’ús dels forns fets en pedra seca, dels quals n’han sobreviscut diverses restes repartides pel territori català. En una proporció molt més reduïda, però, uns forns molt semblants foren destinats a la producció de ciment, abans de l’aparició de les grans cimenteres “modernes”. Si bé fou conegut pels romans, l’ús del ciment no es recuperà fins a mitjans del segle XIX. El que coneixem per ciment Portland s’obté fent una cocció de pedra calcària barrejada amb argiles ‒silicats d’alumini hidratats‒ en forns giratoris a alta temperatura (entre 1400ºC i 1500ºC). De totes maneres, a partir de margues (roques calcàries que ja contenen naturalment una certa proporció d’argila) es pot obtenir, en forns semblants als de calç i a una temperatura més baixa (entre 900ºC-1200ºC), l’anomenat ciment natural, precursor dels ciments moderns. En aquesta comunicació estudiem les restes dels antics forns de ciment natural de Les Escaules i Terrades (Alt Empordà) i el desenvolupament de la societat La Ampurdanesa (1855), participada per l’arquitecte Josep Roca i Bros (1815-1877) –l’autor del Teatre Municipal de Figueres, actual seu del Museu Dalí– per a l’obtenció del que anomenaven com “ciment romà”.
El doctor Josep de Masdevall i el control de les epidèmies en el segle XVIII. Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos, 52 (2021) pág. 55-80.
Resum: El metge figuerenc Josep de Masdevall (1731-1801) fou una figura controvertida en el context de la medicina de finals del segle XVIII. Creador d’un mètode curatiu propi, l’aplicà per a controlar diverses epidèmies de febres, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya, en qualitat d’inspector d’epidèmies per nomenament reial. El “mètode Masdevall”, però, traspassà fronteres al temps que el seu creador obtenia grans distincions, com el nomenament de metge de cambra dels reis Carles III i Carles IV i un títol nobiliari. En aquest article contextualitzem la seva tasca mèdica, al mateix temps que repassem el seu ascens social de Figueres a la cort de Madrid i presentem, també, un manuscrit original de Masdevall de l’any 1799, on estengué el seu mètode curatiu al tractament de la pesta que s’havia declarat al Marroc.
La Mecánica Ondulatoria llega a España: Schrödinger en Madrid, primavera 1935. (Amb Enric Pérez, Gonzalo Gimeno i Mercedes Xipell). LLULL, 44 (2021) pág. 187-214.
Resum: En este trabajo estudiamos la segunda visita que Erwin Schrödinger hizo a España, en la primavera de 1935. Respondiendo seguramente a una invitación de Blas Cabrera, el físico vienés impartió cursos y conferencias en Madrid, en general de carácter técnico. Analizaremos su contenido a partir de los apuntes, reseñas y publicaciones que hemos encontrado, y pondremos todo ello en relación a su visita anterior, de 1934, al estado de la Física española del momento y a las cavilaciones del propio Schrödinger sobre la interpretación de la mecánica cuántica y su futuro académico (en ese momento se encontraba exiliado). Debido a la cercanía de la Guerra Civil solo podemos hipotetizar sobre la posibilidad de que Schrödinger pusiera las bases para una futura escuela de físicos teóricos cuánticos españoles, una de las principales carencias de la, por otro lado, prometedora hornada de físicos españoles de la Segunda República.
Operator calculus: the lost formulation of quantum mechanics. A mathematical reconstruction. (Amb Gonzalo Gimeno i Mercedes Xipell) Archive for History of Exact Sciences, 75 (2021), pp. 283-322.
Abstract: Traditionally, “the operator calculus of Born andWiener” has been considered one of the four formulations of quantum mechanics that existed in 1926. The present paper reviews the operator calculus as applied by Max Born and Norbert Wiener during the last months of 1925 and the early months of 1926 and its connections with the rise of the new quantum theory. Despite the relevance of this operator calculus, Born–Wiener’s joint contribution to the topic is generally bypassed in historical accounts of quantum mechanics. In this study, we analyse the paper that epitomises the contribution, and we explain the main reasons for the apparent lack of interest in Born and Wiener’s work. We argue that they did not solve the main problem for which the tool was intended, that of linear motion, because of their reluctance to use Dirac delta functions.
La Mecánica Ondulatoria llega a España: Schrödinger en la Universidad Internacional de Santander, agosto de 1934. (Amb Enric Pérez, Gonzalo Gimeno i Mercedes Xipell). LLULL, 43 (2020) pág. 201-226.
Resumen: Describimos y analizamos los detalles de la primera visita del físico vienés Erwin Schrödinger a España, en verano de 1934. El motivo del viaje fue la invitación de la Universidad Internacional de Santander, cita a la que acudió después de intervenir en el XIV Congreso de la Asociación Española para el Progreso de las Ciencias que se celebró ese mismo verano en Santiago de Compostela. Discutiremos el impacto de esta visita en los primeros desarrollos de la mecánica cuántica en España y veremos el papel que tuvieron en este episodio personajes como Xavier Zubiri o Blas Cabrera. También pondremos esta visita en el contexto de la evolución personal y académica de Schrödinger, especialmente en lo que se refiere al contenido de sus intervenciones. Veremos que lo que presentó en Santiago y Santander debe considerarse un anticipo de su crítica a la interpretación ortodoxa de la nueva mecánica de los cuantos. Dejamos para una segunda entrega el viaje que realizó en la primavera de 1935, menos de un año después, esta vez junto a su esposa Annie, y en la que pronunció diversas conferencias y cursos sobre mecánica ondulatoria en Madrid.
Enseñanza y divulgación de la física moderna durante la República y la guerra: el caso del profesor Juan B. Puig Villena. Actas VII Simposio de Enseñanza e historia de las ciencias y de las técnicas. Barcelona IEC (2014), Pág. 29-35.
Resumen: En esta comunicación se analizan distintos aspectos sobre la trayectoria personal -opiniones y vinculaciones políticas- y profesional -profesor y divulgador de la ciencia- del profesor Juan Bautista Puig Villena (Xàtiva, 1891-México, 1943), quien, en 1935, siendo catedrático del Instituto de Alcoy, publicaría unos interesantes trabajos sobre la física moderna. Puig Villena, miembro activo de Izquierda Republicana, debió exiliarse al final de la guerra civil, ejerciendo como catedrático en la universidad de Costa Rica hasta su prematura muerte en el año 1943.
Von Neumann traducido por Ortiz: una obra pionera en la enseñanza de la cuántica. (Amb Gonzalo Gimero i Mercé Xipell), en: La física en la dictadura. Físicos, cultura y poder en España (1939-1975). Xavier Roqué (ed.) UAB (2012), pàg. 177-192.
Resumen: En 1949 el Instituto de Matemáticas «Jorge Juan» del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) publicaba la obra Fundamentos Matemáticos de la Mecánica Cuántica de John von Neumann (1903-1957), traducida del alemán por el Dr. Ramón Ortiz Fornaguera. La obra original había sido publicada en Berlín en el año 1932 por J. Springer con el título de Mathematische Grundlagen der Quantenmechanik (von Neumann, 1932a) y ha sido generalmente considerada como la obra que culminaba la demostración de la equivalencia de las formulaciones —aparentemente antagónicas— de la mecánica cuántica desarrolladas por E. Schrödinger (mecánica ondulatoria) y W. Heisenberg (mecánica de matrices). Resulta interesante constatar cómo hasta el año 1955 no apareció la traducción en inglés de esta obra (Princeton University Press), traducida del alemán por Robert T. Beyer, quien firma el prólogo como traductor en diciembre de 1949. En esta comunicación, además de una cronología de las diferentes traducciones de la obra de Von Neumann, analizamos la correspondencia que Ramón Ortiz mantuvo con Von Neumann y situamos las circunstancias de la realización de esta traducción, en unos momentos en los que el interés por la energía nuclear estaba creciendo en España.
La introducción de la mecánica cuántica en España: las primeras lecciones y los primeros textos. (Amb Gonzalo Gimero i Mercé Xipell), en: La física en la dictadura. Físicos, cultura y poder en España (1939-1975). Xavier Roqué (ed.) UAB (2012), pàg. 161-176.
Resumen: En esta comunicación revisamos los primeros textos sobre mecánica cuántica escritos por autores españoles anteriores a 1965, situando su redacción en el contexto profesional de sus autores, universidad, Junta de Energía Nuclear, Industria, etc. Creemos muy interesante estudiar el proceso de llegada y asimilación de la mecánica cuántica en España, tanto por el interés interno de conocer el desarrollo de la ciencia española en una época de cambios (república-guerra-franquismo) como por constituir un caso de estudio de cómo una nueva ciencia ha ido tomando su lugar en un campo de profundas implicaciones en el desarrollo de una nueva energía —la nuclear— con aplicaciones tanto civiles como militares. De los datos presentados concluimos que la asimilación de la mecánica cuántica en España no fue un proceso ni acumulativo ni lineal, dado que el creciente interés evidenciado durante la Segunda República fue cortado de raíz por la guerra y la consecuente represión franquista, pero, después, estimulado por aparición de la energía nuclear que no solo atrajo la atención gubernamental —creación de la JEN—, sino que también motivó un creciente interés por parte del público en general.
Les Observacions astronòmiques i meteorològiques de Domènec Badia (Alí Bei) en el seu viatge per terres d’Àfrica Actes d’història de la ciència i de la tècnica, 2 (2009) pàg. 13-29.
Resum: Aquesta comunicació tracta sobre els aspectes científics dels viatges de l’expedicionari català Domènec Badia, conegut com a Alí Bei. Parlem de les motivacions científiques del seu viatge per Àfrica i Àsia; Exposem el seu treball preparatori per a l’adquisició d’instruments científics; Presentem la seva planificació per a les observacions astronòmiques i meteorològiques; i, finalment, parlem del llegat científic de la seva obra, encara parcialment inèdita.
Teoría matemática y práctica naval en la Ilustración. Salvador Jiménez Coronado, traductor de la obra de Euler sobre la construcción y la maniobra de los navíos, Quaderns d’Història de l’Enginyeria, IX (2008) pàg. 249-277.
Resumen: La presente comunicación tiene como objetivo principal presentar la existencia de una traducción inédita al castellano del tratado de Euler sobre la construcción y maniobra de los buques, que en su momento (1782) no llegó a publicarse. Se trata de un manuscrito que se ha conservado junto con algunas cartas e informes en la biblioteca del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación (Madrid), entre los fondos procedentes del antiguo despacho de José Moñino y Redondo, conde de Floridablanca (1728-1808), en aquellos años Secretario del Despacho de Estado. También queremos presentar algunos datos biográficos de su traductor, Salvador Jiménez Coronado, así como situar esta obra de Euler en el marco de la evolución de la teoría científico-matemática de la navegación, en plena ilustración.
Els Inicis de la meteorologia catalana: el Servei Meteorològic de Catalunya i els seus fons documentals històrics (1870-1939), Revista de Física,  (2008) pàg. 38-52.
Resum: L’objectiu primordial d’aquest article es divulgar l’existència d’un extraordinari fons documental en el qual s’apleguen no només dades meteorològiques recollides per l’antic Servei Meteorològic de Catalunya, sinó també molts altres fons documentals d’institucions relacionades –públiques i privades– amb dates que abasten des de l’any1870 fins al 1939. No es tracta únicament d’un dipòsit de dades –molt importants, d’altra banda, a l’hora d’emprendre qualsevol estudi sobre l’evolució del clima a Catalunya– sinó que ́es un testimoni colpidor de com una sèrie d’esforços que havien portat a la creació d’un servei meteorològic català que col·laborava amb observatoris de tot Europa i que havia iniciat una sèrie d’estudis climatològics originals s’han vist no solament estroncats, sinó injustament oblidats durant més de setanta anys.
Un nuevo documento sobre Guillen Soler y la cuestión de la cartografía mallorquina. LLULL, Vol. 24, pàg. 587-604.
Resumen: La existencia de un corpus documental de cartas náuticas elaborado en Mallorca entre los siglos XIV y XVI es un hecho indiscutible. La realidad de una escuela cartográfica mallorquina, no obstante, ha sido puesta en cuestión recientemente, a la luz de las nuevas investigaciones historiográficas. En consecuencia, los autores de tales cartas han pasado de ser considerados científicos a simples ilustradores o decoradores. Un nuevo documento sobre Guillem Soler, de carácter privado, nos hace ver el peligro de interpretaciones demasiado radicales sobre la actividad cartográfica desarrollada en la isla de Mallorca y nos permite plantear algunas nuevas hipótesis sobre la evolución de la misma.
Conferències i comunicacions
L’arquitecte Josep Roca i Bros (1815-1877) i la producció de “ciment romà” a l’Empordà durant la segona meitat del segle XIX. Vídeo de la comunicació presentada a les XII Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya. Barcelona, 10 de novembre de 2022.
A la recerca de les vinyes americanes: La granja experimental de Barcelona i l’informe Trèmols (1881) Vídeo de la comunicació presentada a la XVI Trobada de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, Alacant, 14 de novembre de 2020.
Eugène Karr i la siderurgia catalana del segle XIX. Vídeo de la comunicació presentada a la XV Trobada de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, Tarragona, 8 de novembre de 2018
La construcció de la Torre de l’Aigua de Sabadell (1916-1918). Vídeo de la conferencia pronunciada a la seu del Gremi de Fabricants de Sabadell (Novembre 2018) amb motiu del centenari de la seva construcció.