Petita autobiografia

Alaska. (2017)

Trajectòria

Marià Baig i Aleu (Figueres 1955) es doctor en ciències físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981). Ha estat professor titular de Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Barcelona (1985-2018) i està actualment jubilat. Ha fer recerca, també, en els següents centres: Centre de Physique Thèorique – CNRS (Marseille) (1981-84), European Center for Scientific and Engineering Computing – IBM (Rome) (1986), Institut für Theoretische Physik – Hannover Universität (2004-2005). Actualment és membre de l‘Institut d’Història de la Ciència [IHC] de la Universitat Autònoma de Barcelona

Apart de la seva activitat professional en el món de la Universitat, inspirat de molt jove per les classes del professor Albert Compte a l’Institut de Figueres, ha estat des de llavors interessat en la història local de l’Empordà, tema sobre el que ha fet recerca dins del març de l’Institut d’Estudis Empordanesos (Figueres) entitat de la qual n’ha estat vicepresident. Entre els darrers temes que ha estudiat s’hi compten la història de la plaga de la fil·loxera a l’Empordà, la biografia de Josep de Masdevall, metge de cambra dels reis Carles III i Carles IV i l’anàlisi de les repercussions de la Guerra Gran (1793-95) a la comarca.

Actualment està també interessat en la història de la ciència, desenvolupant la seva recerca en el marc del nou Institut d’Història de la Ciència de la UAB, continuador de l’antic Centre d’Història de la Ciència (CEHIC). Un dels temes que treballa és el de la història de la introducció de la mecànica quàntica a Espanya en el període de la segona república. L’altre tema que desenvolupa, des de ja fa uns anys, és l’estudi i documentació de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga, un alt forn del segle XVIII per a la producció de ferro colat per al cos d’artilleria de l’exèrcit espanyol, que fou el primer alt forn de Catalunya.

Fill del pintor Marià Baig i Minobis (Figueres 1906-1991) ha estat interessat de sempre en l’art i la cultura en general, i ha col·laborat en la preparació d’una exposició commemorativa del centenari del naixement del seu pare al Museu de l’Empordà l’any 2006 i en l’edició del catàleg corresponent. Dins del món cultural, ha estat també vicepresident de l’associació Entramuntanats, actualment desapareguda, que reunia els empordanesos que vivien a Barcelona i programava activitats culturals relacionades amb l’Empordà.

Entrevistes i reportatges

Blenheim palace. Woodstook. Oxford (2020)

«La Reial Foneria aflora per la sequera» crònica de Cristina Vila. Setmanari Hora Nova, 17 de gener de 2023

«L’entrevista: Marià Baig i els primers alts forns«, Entrevista pel blog «Ferro: industria historia i patrimoni«. MNACTEC (2020)

«De Cadaqués als EUA al rescat de la vinya«, per Alfons Petit. [Crònica sobre l’article de Marià Baig publicat als Annals 2020]. Diari de Girona Suplement dominical del 9 de maig de 2021.

«El viatge de Frederic Trèmols als EUA per salvar la vinya catalana«, per Cristina Vilà. [Crònica sobre l’article de Marià Baig publicat als Annals 2020]. Setmanari Empordà del 9 de març de 2021.

Reportatge a Radio Vilafant sobre la visita guiada al Monestir del Roure (2017)

Reportatge visita guiada Monestir del Roure (Pont de Molins) Bloc Radio Xanxano (2017)

El Divàn de l’Empordà. Entrevista al setmanari Hora Nova, Figueres, (2005)

«A Biure m’hi he divertit molt«. Entrevista al setmanari Empordà, Figueres (2005)

«La especialización puede ser un error«. Entrevista al Diari de Sabadell (1995)