Petita autobiografia

Alaska. (2017)

Marià Baig i Aleu (Figueres 1955) es doctor en ciències físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (1981). Ha estat professor titular de Física Teòrica a la Universitat Autònoma de Barcelona (1985-2018) i està actualment jubilat. Ha fer recerca, també, en els següents centres: Centre de Physique Thèorique – CNRS (Marseille) (1981-84), European Center for Scientific and Engineering Computing – IBM (Rome) (1986), Institut für Theoretische Physik – Hannover Universität (2004-2005). Actualment és membre de l‘Institut d’Història de la Ciència [IHC] de la Universitat Autònoma de Barcelona

Apart de la seva activitat professional en el món de la Universitat, inspirat de molt jove per les classes del professor Albert Compte a l’Institut de Figueres, ha estat des de llavors interessat en la història local de l’Empordà, tema sobre el que ha fet recerca dins del març de l’Institut d’Estudis Empordanesos (Figueres) entitat de la qual n’ha estat vicepresident. Entre d’altres temes, el darrer projecte d’investigació tracta la història de la plaga de la fil·loxera a l’Empordà.

Actualment està també interessat en la història de la ciència, desenvolupant la seva recerca en el marc del nou Institut d’Història de la Ciència de la UAB, continuador de l’antic Centre d’Història de la Ciència (CEHIC). Un dels temes que treballa és el de la història de la introducció de la mecànica quàntica a Espanya en el període de la segona república. L’altre tema que desenvolupa, des de ja fa uns anys, és l’estudi i documentació de la Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga, un alt forn del segle XVIII per a la producció de ferro colat per al cos d’artilleria de l’exèrcit espanyol, que fou el primer alt forn de Catalunya.

Fill del pintor Marià Baig i Minobis (Figueres 1906-1991) ha estat interessat de sempre en l’art i la cultura en general, i ha col·laborat en la preparació d’una exposició commemorativa del centenari del naixement del seu pare al Museu de l’Empordà l’any 2006 i en l’edició del catàleg corresponent. Dins del món cultural, ha estat també vicepresident de l’associació Entramuntanats, actualment desapareguda, que reunia els empordanesos que vivien a Barcelona i programava activitats culturals relacionades amb l’Empordà.

Blenheim palace. Woodstook. Oxford (2020)

Entrevistes i reportatges